Robogó kisokos

Az akkumulátor karbantartása

2018.03.07 06:33

Robogó és motor akku karbantartási tudnivalók

A segédmotokerékpároknál, nagymotoroknál kétféle akku használatos:

  • savas (hagyományos)
  • zselés (gondozásmentes, ez is savval van feltöltve, de zárt rendszerű, nem kell utántölteni, megkocsonyásodik a folyadék benne)

A savas akkumulátornál időnként ellenőrizni kell a folyadékszintet és utántölteni ioncserélt vízzel, mert  a párolgás miatt csökken a folyadékszint. Ha nincs utána töltve az elpárolgott folyadék, az az akkumulátor tönkremenetelét is okozhatja. A savas akku tárolásánál és mozgatásánál ügyleni kell arra, hogy ne legyen elfordítva, felfordítva. A zselés rendszer zárt, nem igényel utántöltést, szigorúan tilos felnyitni!

  1. Hosszabb leállásra, téli üzemszünetre ki kell szerelni az akkumulátort, feltölteni és szobahőmérsékleten tárolni. Több hónapos állás esetén többször is fel kell tölteni az akksit, hogy ne károsodjon.
  2. Célszerű szabályozható, vagy intelligens, direkt erre a célra való töltőt használni. Töltéskor ügyelni kell arra, hogy kézmelegnél soha ne melegedjen jobban meg a telep.  
  3. Nagyon fontos a töltés ideje és az alkalmazott áramerősség. Mindig figyelembe kell venni az akkumulátoron látható útmutatót. Ha túl sokáig, vagy túl nagy áramerősséggel van töltve, akkor az akku felmelegszik, fel is forrósodhat, deformálódik és használhatatlanná válik. Általában az akku a kapacitásának 10-15%-ával tölthető, de mindig figyelembe kell venni a gyártók útmutatóit.

Robogó akku tetején látható töltési útmutató

  • A bekeretezett sávban látható, hogy ennek az akkunak a normál töltése 0,4 Amper, 5-10 órán át.
  • A gyorstöltés maximum 30 perc, 4,0 Amperrel.

Érdemesebb a sztenderd töltést használni: kisebb áramerősség, hosszabb ideig. Ha nincs az akkun ilyen utasítás, vagy nincs meg az útmutató hozzá, akkor maximum a kapacitása 10-15 százalékával érdemes tölteni, figyelve arra, hogy ne melegedjen túl.

 

Ha részletesebben szeretnél erről olvasni, itt találod a Yuasa gyár ismertetőjét az akkumulátorokról, felépítésükről, karbantartásukról.

 

Ha már tönkre ment az akku és otthon szeretnéd az újat felkészíteni, akkor így kell csinálni zárt rendszer esetén: