Robogó tuning tippek és trükkök

Jég + robogó = Jégrobogó !

Jégrobogózás

Őszintén valljátok be és tegyétek jobb kezeteket a kezelési és használati füzetre (az igazat, csakis a színtiszta igazat mondom), hányszor fordult meg a fejetekben, hogy az általatok birtokolt kétkerekűt valahogy egyedivé, tetszetősebbé, gyorsabbá, hangosabbá alakítsátok?

Ahogy a gyárból kigurul, abban még nincs semmi személyes, a tulajdonosra jellemző vonás. Ezen segít a tuning. Legyen az optikai, motorikus, vagy a kettőnek összessége.

A recept egyszerű, első lépésben, végy egy MHR matricát, másodszor egy búraszettet, xenon izzót, F1 tükröt, kiput, hengert, karbit, gyújtást (ettől a ponttól, már ragályosan elhatalmasodik a fertőzés), meg minden mást, amit a NASA kifejlesztett és raktáron maradt. Ezzel elkészült a remekmű, amiből bizonyosan nincs még egy a környéken.

No de mi a helyzet avval, aki jégmotorosok közé keveredik, és az orrát megcsapja a ricinus? Ebben az esetben nem mindig elegendő az üzletekben megkapható alkatrész, ezért kényszerűségből csak az egyedi darabok gyártása jöhet szóba.

Jégmotorozás

A jégmotor története 10 éve kezdődött Magyarországon Dudás Attila vezetésével. A robogó tulajdonosa, akinek sporteszközét az alábbiakban ismertetjük, és nem kisebb sikert tudhat magának, mint a 2008 évi DIV II. összetett 3. helye, Kuffa László. Laci, Ádám János bátorítására kezdett a jégkása készítésbe. Először 13”-os kerekekkel ellátott Aprilia Sr-el próbált a versenytársakkal lépést tartani, de a bringa túl nehéznek, hosszúnak, és magasnak bizonyult. Ekkor jött az ötlet, barátaival, Horváth Szabolccsal, Toldi Róberttel a megfelelő műszaki háttérrel rendelkező műhelyben megalkossák saját alumínium vázukat. Az alapötletet egy Malaguti F12 vázgeometriája adta.

A leméretezés után egy módosítást hajtottak végre, 12 cm-el megkurtították a tengelytávot, a villaszöget pedig változatlanul hagyták. Így egy alacsonyabb, könnyebb motort kaptak, amivel gyorsabban lehet a szűk kanyarokban fordulni. Az első próba egy korcsolyapályán történt, amely pozitív eredményt hozott. Egy egyszerű ötlettel a 60 x 40 x 3-as alumínium zártszelvényből készült váz felső darabját üzemanyagtartállyá alakították volna, de ebbe csak 0,5 liter mix fért volna, úgyhogy maradt a „hagyományos” megoldás, amit 80-as csőből készítettek el, amibe már 1,8 liter 1:30 as Castrol TTS és OMV 100 as keverék tölthető. A tervező asztalon van még egy 100-as csőből készíthető tank, ami plusz 1 literrel nagyobb, de a mostani tartalma még elegendő a 4x4 körös versenyekre.

Jégrobogó, egyedi vázzal

Egy ilyen váz elkészítése kb. 3 ember 3 napi munkája. Laci dolgozó családos ember lévén hobbijára kevés idő jut, ezért a motorra is csak a napi munka után 25-30 percet tudott fordítani. Idő hiányában csak a vázzal készültek el, az erőforrás a tavalyi konstrukció maradt. Amíg ők ezzel, addig a vetélytársak a motorok erejével foglalatoskodhattak. Hiába a könnyű szerkezet, a többiek erőfölényben vannak.

z edzéseket utcai kerékkel aszfalton, szegessel pedig a debreceni műjégpályán, illetve december és január közt a befagyott tavakon tartja Kovács Lajos vezetésével. Igazából ilyenkor lehet a hajtást és a karburátort finomhangolni.


  • Futómű: 12 colos elöl Aprilia Habana, hátul Malaguti F12 kerekek, Aprilia tárcsafékek elöl-hátul, első teleszkópok Aprilia Sr, hátul Paioli.
  • Kerekek: darabonként 650-650 5x25-ös reiser csavarral szerelt külső (belülről kifelé), a tömlő védelmére egy szétvágott külsővel, ami a csavarfejektől védi meg.
  • Motor: Polini for race kipufogó, Dellorto 19-es karburátor, E5 Malossi sportlevegőszűrő, Athena aluhenger.
  • A belsőrotoros gyújtást Váradi Csaba tervezte, aminek az elektronikája a fordulatszám függvényében változtatja az előgyújtás értékét.
  • Áttétel: Polini variátor, Polini Evo II. 2G kuplung, hűtött erősített kuplung haranggal, Malossi végáttétel.

A project nem jöhetett volna létre a barátok, ismerősök, és a Molnár Carosseria Szerviz áldásos tevékenysége nélkül.
Ezúton is kívánunk sikerekben és fejlesztésekben gazdag évet!