Robogó kisokos

Yuasa - Alapvető tudnivalók az akkuról

2018.03.07 10:35

Yuasa akkumulátor tudástár

A Yuasa gyár tájékoztatóját olvashatjátok:

- alapfogalmak, biztonság
- típusok
- vizsgálat, teszt, töltés

Yuasa akkumulátor teljes ismertető képekkel itt.(pdf)

Hagyományos és YuMicron típusú akkumulátorok üzembe helyezése:

Minden Yuasa akkumulátoron található egy vörös tömítőfedél, melynek eltávolítása után mindenképpen üzembe kell helyezni az akkumulátort. Figyelem: a tömítőfedelet ne ragassza vissza, ha már egyszer eltávolította!

 1. Tegye az akkumulátort síkfelületre és töltse föl elektrolit oldattal, ne használjon vizet, vagy más folyadékot az aktiváláshoz. Az elektrolit oldatot 15°C és 30°C között töltse az ”UPPER LEVEL” felirat fölött lévő szintjelző csíkig. Soha ne a járművön végezze ezt a műveletet, a kicseppenő elektrolit károsodást okozhat.
 2. Hagyja állni az akkumulátort legalább 30 percig! Ha a fél óra végére csökkenne az elektrolit szintje, pótolja azt a 2. pontban leírt szintig. Ezután már csak ioncserélt vízzel kell pótolni az elveszett folyadék mennyiségét, ha szükséges.
 3. Csakis tökéletesen feltöltött akkumulátort helyezzen járművébe! Ha szükséges töltse az akkumulátort beszerelés előtt 3-5 órát.
 4. Amint a töltést befejezte azonnal csavarja vissza a zárókupakokat. Ne húzza túl a kupakokat, elég kézzel megszorítani!
 5. Törölje le az akkumulátort a rácsöpögött elektrolittól, és szerelje a járműbe. Ügyeljen a helyes polaritásra!

1. rész: Akkumulátor alapok, és biztonság

Pontosan hogyan működik egy akkumulátor?
A savas akkumulátorokat járművek szünetmentes energiaellátására használják. Akkor is szükség van energiaellátásra, ha éppen a jármű motorja nem jár, így a
generátor nem termel áramot. Ekkor az energiaellátás akkumulátorról történik. Röviden szólva az akkumulátor olyan eszköz, mely kémiai energiát alakít át
elektromos energiává.

 • Mindegyik cella kb. 2 volt feszültséget termel, 3 cella szükséges egy 6 voltos, 6 cella egy 12 voltos akkumulátorhoz. Mindegyik cellában több pozitív és negatív töltésű ólom lemez van, melyek elkülönülnek egymástól, a lemezek között lévő szeparátornak köszönhetően.
 • A kémiai reakció a lemezek és az elektrolit oldat között elektromos töltést állít elő.

Akkumulátor biztonsági intézkedések:

 1. Dohányzás és nyílt láng használata az akkumulátorok környékén szigorúan tilos! Gyújtógyertyát se helyezzünk az akkumulátor közelébe, mert az hidrogént és oxigént termel, melyek szúrólángot kapva robbanhatnak!
 2. Hagyományos akkumulátorok utántöltésénél mindig csavarja ki az összes zárókupakot és fokozottan ügyeljen arra, hogy ilyenkor az akkumulátorban és a helyiségben ahol a töltést végzi, robbanásveszélyes gázok keletkeznek. Gondoskodjon a megfelelő szellőztetésről!
 3. Ha az akkumulátor a töltés végére fölmelegszik, hagyja kihűlni, mielőtt újra használatba veszi! A túl forró akkumulátor robbanásveszélyes!
 4. Soha ne helyezze vissza a vörös tömítő fedelet (matricát), ha már egyszer eltávolította! A bennrekedt gázok robbanásveszélyesek lehetnek. Győződjön meg arról is hasonló okokból, hogy az akkumulátor szellőzőcsöve nincs-e eltömődve.
 5. Megfelelően csatlakoztassa a töltőt: pozitívot a pozitívra, negatívot a negatívra! Kapcsolja ki a töltőt, vagy húzza ki a hálózati tápellátásból, és csak az után szedje le az akkumulátor pólusairól a töltő vezetékeit- így könnyen elkerülheti, hogy szikrázzanak.
 6. Mindig viseljen megfelelő védőfelszerelést, ha akkumulátorokkal dolgozik. (szemüveg, kesztyű, védőruha)
 7. Ha a sav kicsöppen, azonnal törölje le vízzel, illetve semlegesítheti szódabikarbónával!
 8. Mindig a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékkal töltse fel az akkumulátort!
 9. Ha a maró anyag szembe, szájba, vagy bőrre kerül, azonnal intézkedjen!

2. rész: Az akkumulátor kiválasztása:

A megfelelő akkumulátor kiválasztása meglehetősen fontos, legyen bármilyen járművünk. A legegyszerűbb módszer, ha megnézzük, milyen típust ajánl a jármű szervízkönyve. Ha erre nincs lehetőségünk, még mindig tájékozódhatunk a benne lévő akkumulátor adatairól, s ezen adatok alapján végezzük el a cserét. Ha erre
sincs módunk, érdemes fellapozni a Yuasa akkumulátor termékkatalógust, ahol márka, típus, évjárat és hengerűrtartalom alapján biztos ki tudjuk választani melyik lesz a megfelelő áramforrás.

Akkumulátor csatlakozóvégek:
Az akkumulátor csatlakozóvégek típusonként meglehetősen különbözhetnek egymástól. Különböző járműtípusok különféle felhasználási követelményeket támasztanak, és különböző helyeken különböző csatlakozóvégek és rögzítési pontok válnak szükségessé. Ha egyedi felhasználásra van szükségünk, a Yuasa katalógusban lévő csatlakozóvégek táblázatából biztosan megtaláljuk a megfelelőt.

3. rész: Vizsgálat, teszt, töltés

Mi történik, ha az akkumulátor lemerül?
E kérdés megválaszolásához újra az akkumulátor belsejében lezajló folyamatokat kell szemügyre venni. Mint tudjuk, az akkumulátorban a pici ólom lemezek pozitív és negatív töltésűek. A szulfát-sav oldat hatására az elektronok áramlása megindul, az akkumulátorban töltés alakul ki, melyet a sav oldat tart meg. Bizonyos idő elteltével viszont más kémiai reakciók is megindulnak: az elektrolit oldat, mely hidrogént, szulfátot, és oxigént tartalmaz, megválik a szulfátjától és némi oxigénjétől, az oldat fokozatosan vízzé alakul, a lemezekre ólom szulfid réteg ül ki, ez az úgynevezett szulfátosodás, mely meggátolja a lemezek közötti szabad elektronáramlást, így lassan használhatatlanná téve az akkumulátort. Természetesen mennél többet van az akkumulátor használatban, mennél több töltést kap, ez a folyamat annál később veszi kezdetét. Egy teljesen elszulfátosodott akkumulátor újratöltése és használatba vétele nagyon nehéz, vagy úgy szólván lehetetlen.

Ez történik töltés közben:
Az elektromos töltés visszafelé áramlik, az ólom szulfidból a szulfátok visszakerülnek az
elektrolit oldatba, hogy az egész folyamat újra kezdetét vehesse. Az éppen töltődő
akkumulátorban buborékokat vehetünk észre, ilyenkor gáz fejlődik.

Az önkisülés:
Az akkumulátoroknak természetes hajlamuk van az önkisülésre több dolog miatt is: magas hőmérséklet, túl rövid töltési idő, stb... Az önkisülés folyamatos egy akkumulátorban, sokak által ismert tény, hogy agy akkumulátor sokkal gyengébb, ha csak áll, s nincs használatban. Az, hogy az önkisülés folyamata milyen mértékű és mennyire előrehaladott, általában akkumulátortípus függő. Az ólom-kálcium akkumulátorok, mint a Yuasa CX, YT, YTX, YIX sokkal lassabban merülnek, mint a hagyományos társaik. Szobahőmérsékleten az ólom-kálcium akkumulátorok 1/300 volt/nap önkisüléssel tovább bírják, mint a hagyományos akkumulátorok, melyeknél ez az érték 1/100 volt/nap.

Az új akkumulátor feltöltése:
Az egyik legfontosabb dolog az új akkumulátorok üzembe helyezésével kapcsolatban,
melyet rendszerint sok felhasználó elfelejt, a töltés! Az újonnan kicsomagolt és elektrolit
oldattal feltöltött akkumulátor kb. 80%-os teljesítményű. A maximális kapacitás
kihasználásához érdemes az akkumulátort 100%-osra feltölteni az első használatba vétel
előtt, növelve ezzel az akkumulátor élettartamát, fokozva teljesítményét.

4. rész: Karbantartás és tárolás

Alapjában véve az akkumulátorok nem igényelnek nagy törődést, ám ha ezt a minimális időszakos karbantartást nem kapják meg, könnyen tönkremennek.
Milyen időközönként érdemes karbantartást végezni az akkumulátoron? Merül fel a kérdés. Ha használatban van, akkor havonta érdemes egy gyors ellenőrzést végezni, ami kiterjedhet a következő részterületekre: ellenőrizni az elektrolit oldat szintjét, az akkumulátor tetejét megtisztítani az esetlegesen rákerült szennyeződésektől, ellenőrizni az elektromos csatlakozásokat, nincs-e esetleg valahol egy saru lelazulva, megtisztítani a csatlakozóvégeket, ha szükséges, és végül meggyőződni arról, hogy a szellőzőcső nincs-e eldugulva. Ezt követően érdemes ellenőrizni az akkumulátor töltöttségi állapotát egy voltmérő berendezés segítségével, és ha szükséges, 100%-osan feltölteni.

5. rész: Gondozásmentes (AGM) akkumulátorok

A Yuasa YT, YTX és YIX típusú akkumulátorai gondozásmentes kivitelben készülnek, melyek karbantartása pár pontban eltér a hagyományos
akkumulátorokétól. Ezek az akkumulátorok nem igényelnek folyamatos vizsgálatot és utántöltést, csakis kizárólag időszakos töltést. Az új gondozásmentes akkumulátor üzembe helyezése is eltérhet hagyományos társaikétól, minden esetben érdemes végigolvasni a gyártó által kiadott karbantartási és kezelési útmutatót.
A gondozásmentes akkumulátorokat legfőképpen olyan járművekben alkalmazzák, ahol elhúzódhat a téli leállás ideje, avagy nincs lehetőség arra, hogy az akkumulátort folyamatosan vizsgáljuk, ellenőrizzük. Rendszerint önjáró fűnyírókban, vízi járművekben, egyes motorkerékpárokban.

 • Csak időszakos töltést igényelnek
 • Csak egyszer, az üzembe helyezésnél kell feltölteni elektrolit oldattal
 • Az egyszerű töltőedénynek köszönhetően a pontos mennyiségű oldat tölthető be
 • A biztonsági fedél maximálisan megakadályozza a szivárgást

A Yuasa akkumulátorok tárolása:

Ha a jármű, amiben az akkumulátor található huzamosabb ideig nincs használatban, mindenképpen csatlakoztassuk le az elektromos csatlakozóvégeket a pólusokról!
Ez megakadályozza az esetleges szivárgást az akkumulátorból. Ebben a ciklusban érdemes az akkumulátort kiszerelni a járműből, és félretenni olyan helyen, ahol tárolása nem okoz gondot. Kéthetente kell ilyenkor ellenőrizni az akkumulátort egy voltmérő segítségével, és ha szükséges, rátölteni.

A legtöbb robogó és motor akkumulátor a téli tárolás időszaka alatt megy tönkre, és a felhasználó csak tavasszal szembesül a ténnyel, hogy járművének új akkumulátorra van szüksége, az elhanyagolt téli karbantartási teendők miatt. Ha feledékenyek vagyunk, írjuk fel a naptárba, mikor végeztük a téliesítést, s jelöljük be az időszakos ellenőrzés időpontjait is! Ne feledjük, hogy a szulfátosodás kialakulásának két leggyakoribb oka az alacsony elektrolit oldat szint, illetve a folyamatos kisülés (nem töltés). Mindig ügyeljünk az oldat megfelelő szintjére, és csak 100%-osan feltöltött akkumulátort helyezzünk parkoló pályára!

Forrás: Yuasa
Fordítás: Kosztán Csaba

 

Ha robogó, vagy motor akkut szeretnél vásárolni, esetleg töltőt, itt találod meg.